Skip navigation MENU

Surfen op Jamaica

Ben je gek op surfen? Dan ben je op Jamaica aan het juiste adres. Als eiland wordt Jamaica omringd door water en de daarbij horende golfen. Op Jamaica zijn drie vormen van surfen erg populair: golfsurfen, kitesurfen en windsurfen. Hieronder lees je meer over deze manieren van surfen.

Op vakantie naar Jamaica?

Bekijk reisorganisaties

Golfsurfen Jamaica

Golfsurfen is een watersport waarbij een surfer zich op een surfplank op de golven van de branding naar het strand laat voeren. Golfsurfen is weer onder te verdelen in subcategorieën, maar op Jamaica zijn over het algemeen twee vormen populair: shortboarden en longboarden. Longboarden is de oudste discipline binnen de surfsport. In de jaren ’90 een populaire surfsport, tegenwoordig wat minder. Bij longboardsurfen maak je gebruik van een lange golfsurfplank. Deze is minimaal 233 centimeter lang.

Hoewel je met een langere, zware plank meer stabiliteit hebt, kiezen de meeste mensen tegenwoordig voor een shortboard. Dat komt omdat deze korte, lichtere surfplanken snellere bewegingen kunt maken en spectaculaire stunts kunt maken. Golfsurfen kan dan ook extreme vormen aannemen. Extreme vormen van golfsurfen is op Jamaica niet mogelijk. Daar is het water te vlak voor. Voor longboarden is dit eiland zeker geschikt, aangezien de golfen dan niet hoger hoeven te zijn dan 30 centimeter. Je kunt daarom het hele jaar golfsurfen op Jamaica.

Kitesurfen

Vanwege de constante wind, kun je bijna het hele jaar door op Jamaica kitesurfen. Niet alleen beoefenaars vinden het leuk om deze sport te beoefenen, ook toeschouwers vinden het vaak leuk om er naar te kijken. Kitesurfen lijkt erg veel op windsurfen. Het verschil is dat je bij windsurfen gebruik maakt van een zeil en bij kitesurfen van een vlieger. Door middel van de vlieger kunnen kitesurfers enorme snelheden behalen en gigantische sprongen maken.

Omdat Jamaica in een grote oceaan ligt, is er bijna altijd wind. En de temperatuur is altijd gunstig. Daarom is kitesurfen hier ook zo populair. Een andere gunstige bijkomstigheid is dat je tijdens het kitesurfen op Jamaica dolfijnen kunt spotten! Dat levert natuurlijk een onvergetelijke ervaring op. Ook kun je vaak andere zeedieren ontmoeten. Omdat het water rondom Jamaica erg helder is, kun je veel dieren zien.

Windsurfen

Windsurfers kunnen hun hart ophalen op Jamaica! De stevige wind die hier vaak waait zorgt voor uren surfplezier. Dit heb je te danken aan de passaatwinden in het Caribisch gebied. Deze geven je ook de nodige verkoeling op het eiland. De temperaturen kunnen namelijk nogal oplopen op het eiland. Windsurfen op Jamaica is werkelijk fantastisch. De kleuren van en in de oceaan en de aangename temperatuur van het water creëren de perfecte omstandigheden voor een heerlijke middag op het water.

Op vakantie naar Jamaica?

Bekijk reisorganisaties