Skip navigation MENU

Reisinformatie

Jamaica leent zich uitstekend voor een heerlijke zon, zee en strand vakantie. Maar dat niet alleen. Op Jamaica is veel te beleven en te zien. Ga je op vakantie naar dit eiland? Bereid je dan goed voor. Lees op deze website alles wat je moeten weten voor je vertrekt.

Op vakantie naar Jamaica?

Bekijk reisorganisaties

Tijd

Wil je op vakantie naar Jamaica? Dan is het handig om te weten wat het tijdsverschil is met Nederland. Tijdens onze wintertijd is het op Jamaica zes uur vroeger dan hier, in de zomertijd zelf zeven uur.

Taal

Patois is de taal die men op Jamaica spreekt. Daarnaast spreekt iedere Jamaicaan Engels. Engels is de officiële taal op Jamaica en in rechtbanken, in het parlement, in de zakenwereld, op scholen en bij officiële gelegenheden wordt daarom uitsluitend Engels gesproken. Het Patois is ontstaan onder invloed van Creools, Engels, Spaans, Portugees, Aziatische talen, Afrikaanse talen en andere talen. Toeristen kunnen vaak niks van deze taal verstaan. Een woord dat je echter vaak hoort, is ‘mahn’. ‘Mahn’ betekent ‘man’ of ‘mens’ en Jamaicanen gebruiken dit woord in bijna in iedere zin.

Geld

Op Jamaica betaal je met de Jamaicaanse dollar. Je kunt bij aankomst op het vliegveld geld wisselen, maar dat raden we niet aan. De wisselkoers is hier namelijk erg ongunstig. Je kunt beter ergens bij je bestemming kijken of je geld kunt wisselen. In de meeste plaatsen zijn verscheidene pinautomaten te vinden. Controleer voor je vertrekt ook even of je pinpas werkt. In hotels en restaurants accepteert men ook creditcards. Veel bedrijven vinden het prettig als je met Amerikaanse dollars betaalt, aangezien de koers van de Jamaicaanse dollar sterk wisselt. Kijk daarom goed, als het mogelijk is, welke prijs men vraagt in Amerikaanse dollars en in Jamaicaanse dollars. Soms ben je voordeliger uit wanneer je in Amerikaanse dollars betaalt en soms niet.

Bellen en internet

Wanneer je iemand wil bellen, dan kun je dat vanuit je hotel doen, maar het is voordeliger een openbare telefooncel te gebruiken. Wanneer je gebruik wil maken van een openbare telefooncel, dan moet je vooraf een telefoonkaart bij het postkantoor kopen. Je kunt natuurlijk ook bellen via skype. Dat is de voordeligste optie. Op Jamaica vind je meer dan genoeg internetcafés waar al dan niet tegen betaling op internet kan via een wifi.

Visum & inentingen

Voor Jamaica zijn geen vaccinaties verplicht, maar we raden inentingen tegen DTP en Hepatitis A wel aan. In sommige gebieden komt namelijk malaria voor. Neem voor vertrek contact op met de GGD of een andere specialist in reisvaccinaties en laat je goed voorlichten. De gezondheidszorg op Jamaica is echter ook van goed niveau. In grote hotels is meestal een verpleegkundige aanwezig en vaak kan ook binnen korte tijd een arts bij je zijn. Meld je dus eerst bij de receptie wanneer je je niet goed voelt. Houd er wel rekening mee dat behandelingen contant betaald moeten worden. Bewaar de bonnen goed, zodat je deze later bij uw verzekering kunt declareren. Check voor je vertrekt dus ook hoe (goed) je verzekerd bent. Dekt je zorgverzekering geen ziektekosten in het buitenland, sluit dan een goede reisverzekering af, waarbij deze kosten wel gedekt worden.

Op vakantie naar Jamaica?

Bekijk reisorganisaties