Skip navigation MENU

Falmouth

Wie houdt van witte stranden, prachtige architectuur en een rijke geschiedenis moet zeker Falmouth bezoeken tijdens een vakantie op Jamaica. Deze stad ligt in het noorden van het eiland, vlakbij Montego Bay en Runaway Bay. Aan het einde van de 18e eeuw werd deze badplaats gedomineerd door suiker, het zoete goud dat de meeste inwoners van Falmouth grote rijkdom gaf. Falmouth werd door haar weelde, uitstekende voorzieningen en beschaafde cultuur gezien als het ‘Parijs van de Caraïben’. De roemruchte geschiedenis van de stad, met slavernij, handel en vermaak als onderdelen, maakt het Falmouth van vandaag de dag zeer de moeite waard.

Naar Falmouth met TUI

TUI Nederland is marktleider in de Nederlandse reisbranche. Ze hebben een ruim aanbod aan vakanties en verre reizen. Ook voor Jamaica! Bekijk het aanbod.

Op vakantie in Falmouth

Tijdens een vakantie in Falmouth word je omringd door schilderachtige bouwwerken, een prachtig ingerichte stad en een diepblauwe zee. De handelsgeschiedenis van de stad heeft zijn sporen nagelaten op de bevolking, gebouwen en plaatselijke cultuur. De welvaart uit de hoogtijdagen met vele winkels, markten, stromend water en hoog opgeleide inwoners stagneerde na de afschaffing van de slavernij. Nu is hier de grootste collectie gerestaureerde panden, gebouwd in de Jamaicaans-Gregoriaanse stijl, te bewonderen in volle glorie. Niet voor niets is het historische Falmouth tot Unesco Werelderfgoed verklaard en is het een Jamaicaans Nationaal Monument.

Architectuur

Een must-see tijdens je vakantie in Falmouth zijn de eeuwenoude huizen uit de zogenaamde suikerperiode. De huizen vormen samen een van de grootste verzamelingen van de unieke Jamaicaans-Gregoriaanse bouwstijl. De meeste hiervan zijn gerestaureerd, anderen zijn vervallen tot charmante ruïnes. Niet alleen de openbare gebouwen en huizen van planters en handelaars zijn bewaard gebleven. Ook de huisjes van arbeiders en slaven zijn te bewonderen: dit geeft je het gevoel dat je een reis terug in de tijd maakt. Er worden tours langs de huizen georganiseerd, zodat je kennismaakt met de mooiste gebouwen op Jamaica. Een aantal mooie panden zijn de Baptist Manse, het Barrett House en de Post Office. Het bouwwerk dat er écht uitspringt, is het kleurrijke Courthouse. Dit vrolijke, geel geschilderde pand met de kenmerkende zuilen is een must-visit tijdens je vakantie in Falmouth.

Bezienswaardigheden

De overblijfselen uit vroegere tijden zijn voor veel mensen een reden voor een vakantie in Falmouth. Maar ook de uitnodigende natuur, verre uitzichten en ontspannen sfeer maken Falmouth tot een geliefde vakantiebestemming. De mooiste bezienswaardigheden in de stad die je zeer niet mag missen zijn:

  • Stranden. Zoals vele badplaatsen aan de noordkust van Jamaica heeft ook Falmouth een aantal prachtige zandstranden. De blauwe parasolletjes, statige palmbomen en groene omgeving schilderen voor je ogen een kleurrijk plaatje. Met een ijskoud drankje in je hand is je zonvakantie op Jamaica compleet!
  • Glistening Waters. In dit bijzondere stadje is een uniek natuurverschijnsel te bewonderen: Glistening Waters. Hier komen zout water, zoet water en fosfor samen, een mix die voor fantastische kleuren zorgt. Dit haast magische verschijnsel is vooral ’s avonds en ’s nachts erg mooi. Een duik nemen in de Glistening Waters is een ervaring om nooit te vergeten.
  • Bend-down market. Al eeuwenlang werden er in Falmouth markten gehouden om allerlei grondstoffen, eten en voorwerpen te verhandelen. Vandaag de dag is de markt nog steeds populair, handelaars vanuit heel Jamaica komen naar de Bend-down market. Iedere woensdag kan je hier voor terecht voor vers fruit, handgemaakte souvenirs en allerlei hebbedingetjes.
  • Phoenix Foundry. Een historische bezienswaardigheid is de gieterij Phoenix Foundry, ook wel de Dome genoemd. Rond 1810 werden hier rum, suikerstroop en andere exportproducten bewaard. Ook werden kapotte scheepsonderdelen in Phoenix Foundry gerepareerd en er werd glas, keramiek en ijzer vervaardigd. Dit alles was bestemd voor de handel en werd later naar de haven gebracht. Het is een van de oudste industriële constructies op heel Jamaica.

Activiteiten

Tijdens een vakantie in Falmouth is niet alleen veel te zien, maar ook veel te doen. De meeste activiteiten worden beoefend aan zee. Snorkelen, duiken, surfen en zeilen zijn hier geliefde activiteiten. Ook zijn er veel uitstapjes naar de mooie omgeving mogelijk, zoals naar nabijgelegen steden of een hike in de wildernis. Zo is een bezoek aan de Jamaica Swamp Safari Village de moeite meer dan waard. Hier ga je op safari door het regenwoud en ontdek je allerlei dieren, van enorme krokodillen tot allerlei soorten apen. Je staat oog in oog met zeldzame vogels, een boa constrictor en de Jamaican Coney, een caviasoort die alleen op Jamaica voorkomt.

Voor wie een reis door de geschiedenis en cultuur van Jamaica wil maken, is de Outameni Experience een echte aanrader. Je wordt meegenomen in het verhaal van de eerste Indianen, de plantageperiode en de hedendaagse situatie. Dansende locals, geconstrueerde dorpen en oude suikerplantages komen je tegemoet wanneer je Outameni Experience bezoekt. Outameni betekent ‘kom bij elkaar’, wat het doel van de excursie mooi weergeeft. Door dit bijzondere verhaal ontdek je veel over Jamaica en leer je de locals beter begrijpen. Waar je ook gaat tijdens je vakantie in Falmouth, overal komt de geschiedenis van Jamaica tot leven!

Op vakantie naar Jamaica?

Bekijk reisorganisaties

photo by: abir82